Penting Tummy Time, Tapi Bayi Tak Suka? Ini 6 Cara Untuk Bantu Anak Anda

Penting Tummy Time, Tapi Bayi Tak Suka? Ini 6 Cara Untuk Bantu Anak Anda

Anak tak suka tummy time? Tak mengapa! Ini 6 cara untuk bantu anda buat tummy time dengan mudah. Jom baca selanjutnya disini.

Anak anda tak suka tummy time? Kalau ibu bapa rasa tak biasa, sebenarnya perkara ini normal sahaja. Anda boleh nampak banyak reaksi daripada anak-anak kecil bila mereka mula berada dalam posisi meniarap. Waktu ini memang saat yang berbeza-beza buat setiap budak kecil. Ada yang sukalah, ada yang menunjukkan reaksi pelik dan macam-macam lagilah. 

Untuk ibu bapa, mestilah bagi anda, reaksi anak anda comel kan? Tapi, ada juga anak yang tidak suka tummy time dan anda boleh nampak bila anak anda mengelak dan menangis apabila anda meletakkan anak anda dalam posisi meniarap. Inilah isu yang kami akan kupas dalam artikel kali ini. 

Apa pun reaksi yang anak anda tunjukkan, anda kena tahu satu perkara bahawa anak anda memerlukan tummy time sebagai salah satu perkembangan pembesaran anak anda. Ini adalah merupakan peringkat yang mana akan membantu anak untuk mengasah kemahiran motornya dan seterusnya akan membolehkan anak anda merangkak.

Nak tahu apa itu tummy time dan kepentingannya untuk anak anda? Jom kita baca!

Maksud tummy time

tummy time, bayi

Kredit: Pexels

Aktiviti tummy time atau latihan tengkurap dalam kalangan bayi adalah meletakkan bayi pada perut mereka atau meniarap dalam keadaan berjaga. Pada waktu inilah anda akan akan mencuba untuk mengangkat kepalanya. Ini kerana mereka sedang membuat senaman untuk membentuk otot-otot yang akan diperlukan untuk mereka merangkak dan seterusnya berjalan. 

Bila dan berapa lama ibu perlu galakkan anak buat tummy time?

tummy time, bayi

Kredit: Pexels

Pakar mengesyorkan agar bayi membuat aktiviti ini seawal usianya lagi untuk melatihnya. Anda boleh buat dalam 15 minit sehari atau boleh buat dalam beberapa sesi dalam masa 3 hingga 5 minit. Ianya sebenarnya bergantung kepada anda kerana ia akan berbeza mengikut faktor usia. Jika anak anda semakin besar, anda boleh biarkan masa anak anda untuk tummy time dengan lebih lama untuk membina kekuatan otot. 

Bagaimana caranya?

Penting Tummy Time, Tapi Bayi Tak Suka? Ini 6 Cara Untuk Bantu Anak Anda

Kredit: Pexels

  • Sewaktu mereka berjaga: Anak anda kena tidur dalam keadaan terlentang bukannya meniarap. Jadi, pastikan anda buat tummy time ini sewaktu mereka tidak tidur.
  • Cari masa terbaik: Masa paling terbaik untuk buat tummy time kebiasaannya adalah sewaktu anak anda bangun dari tidur atau selepas tukar lampin. Jangan buat selepas anak anda makan! Muntah-muntah pula anak anda disebabkan oleh tekanan pada  abdomen badannya.
  • Pastikan kawasan bersih dan selesa: Letakkan anak anda pada alas bayi atau tikar yang bersih. Pastikan tiada halangan untuk anak anda meniarap.
  • Letakkan mainan kegemaran anak anda: Nak galakkan anak anda meniarap dengan lebih lama? Baik anda letakkan mainan anak anda.
  • Buat beberapa kali: Anda boleh meniarapkan anak anda beberapa kali sehari selama 3 ke 5 minit. Lepas anak anda makin seronok buat tummy time, anda boleh panjangkan sikit selepas anak anda biasa. Tetapi, masih lagi dengan pengawasan ya.

Tengok anak buat tummy time ni memang seronok. Dia jadi tak seronok bila anak anda tak mahu buat langsung. Jadi apa caranya nak bantu anak anda suka tummy time ni? Pada permulaannya, memang siksa sikitlah untuk anak anda. Ianya sesuatu yang baru dan anak anda masih belum mempunyai kekuatan otot. 

6 Cara untuk bantu anak anda

#1 Anda join sekali

Kalau ibu join sekali, mesti anak lagi suka. Meniarap di hadapan anak atau di sebelah. Berborak-borak dengan anak anda dan tawarkan mainan untuk tarik minat anak anda.

#2 Kurangkan masa meniarap

Jika anak anda tak suka, apa yang anda boleh lakukan ialah dengan mengurangkan masa meniarap kepada 1 hingga 2 minit. Lama kelamaan anak anda akan membina kekuatan untuk meniarap.

#3 Urut kaki anak

Urutan boleh melegakan anak dan menggalakkan tummy time. Kalau anak anda suka, lagilah baik!

#4 Letak anak anda depan cermin

Bagi anak anda teruja sikit tengok muka sendiri bila meniarap. Anda juga boleh tukar kedudukan anak anda agar anak anda tidak cepat bosan. 

#5 Ajak adik beradik lain

Kalau anak anda merasa tertekan apabila melihat muka anda, anda suruh sahaja anak-anak anda yang lain temankan anak anda meniarap. Kanak-kanak lagi seronok sebenarnya dan anda boleh minta anak anda bermain bersama. Tetapi ingat, jangan tinggalkan mereka bersendirian.

#6 Letak anak anda dekat atas perut anda

Sebagai permulaan, anda boleh letak anak anda di atas perut anda sebagai latihan. Agah anak anda supaya anda anda seronok dengan tummy time dan yang penting, jangan lupa bagi banyak ciuman!

Sumber: whattoexpect

Peringatan: Anda tidak dibenarkan menyiar artikel ini di mana-mana laman web atau status Facebook yang lain, tanpa pemberian kredit dan pautan yang tepat lagi berfungsi pada artikel asal di laman theAsianparent Malaysia

Baca Juga: Tahap perkembangan Bayi Belajar Merangkak & cara membantu mereka

Ada isu keibubapaan yang buat anda risau? Jom baca artikel atau tanya dan dapat terus jawapan dalam app theAsianparent kami! Download theAsianparent Community di iOS dan Android sekarang!