4 resepi telur untuk bayi yang senang dibuat dan lazat!

4 resepi telur untuk bayi yang senang dibuat dan lazat!

Telur sudah lama dikenali sebagai makanan yang berkhasiat dan bernutrien tinggi. Tapi kini terdapat kajian baru yang menunjukkan kebaikan telur untuk bayi!

Resepi telur untuk bayi? Apa!? Bayi boleh makan telur? Betul ke ni? 

Tahukah anda telur adalah antara makanan yang paling berkhasiat di dunia? Ia kaya dengan vitamin, mineral, protein, dan lemak yang baik! Tetapi bayi tak boleh makan telur, bukan?

Takut alah ke apa nanti? Ha jangan risau ibu-ibu! Kini ada kajian baru yang menyatakan bayi patut diberi telur pada usia 6 bulan untuk menghalang alahan dari berlaku kemudian hari. 

Selama ini, ramai ibu sengaja lambat memperkenalkan telur kerana takut anak akan alah terhadap protein telur. Tetapi kini terdapat lebih banyak kajian yang mengatakan pengenalan telur lebih awal sebenarnya dapat membantu melindungi bayi daripada alergi telur kata Dr Gray

Tetapi jika ibu-ibu rasa tidak sedap hati, rundinglah bersama doktor sebelum mencuba beberapa resepi telur untuk bayi di bawah ini.

4 resepi telur untuk bayi yang senang dan lazat!

Disebabkan tekstur telur yang lembut, ia senang untuk ditelan dan dicernakan oleh si kecil. Khasiat yang terkandung dalam telur juga menjadikan ia pilihan terbaik untuk bayi berusia 6 bulan yang baru mengambil makanan pejal.

Apabila mula-mula memberi telur kepada si kecil, berikan dalam kuantiti yang sedikit dulu dan semak jika anak menunjukkan reaksi alahan. Sekiranya tiada alahan, ibu bapa boleh memberi telur kepada si kecil dengan lebih kerap.

Resepi telur untuk bayi #1 – Puri ubi keledek, telur rebus dan brokoli 
resepi makanan bayi 9 bulan, resepi makanan bayi 1 tahun, pasta untuk baby, resepi makanan bayi 10 bulan, resepi makanan bayi 11 bulan, resepi bubur bayi 7 bulan, cara buat stok ayam untuk bayi, bubur bayi 8 bulan, resepi telur untuk bayi

Sumber gambar:

Resepi sedap dan berkhasiat ini hanya mengambil masa 20 minit untuk disediakan. Puri ini akan memberi si kecil kebaikkan serat, kalium, vitamin A, B6, omega-3, kalsium, dan zat besi.

Resipi penuh di sini.

Resepi telur untuk bayi #2 – Puri kacang pea dan telur hancur 
resepi makanan bayi 9 bulan, resepi makanan bayi 1 tahun, pasta untuk baby, resepi makanan bayi 10 bulan, resepi makanan bayi 11 bulan, resepi bubur bayi 7 bulan, cara buat stok ayam untuk bayi, bubur bayi 8 bulan, resepi telur untuk bayi

Sumber gambar:

Resepi ini paling sesuai untuk ibu-ibu sibuk yang sering mengejar masa. Ibu hanya perlu 10 minit je! 

Selain kebaikan telur, si kecil juga akan mendapat khasiat tambahan dari puri kacang pea. Kalau nak tukar ke puri sayur lain pun boleh! 

Resipi penuh di sini 

Resepi telur untuk bayi #3 – Alpukat, kobis bunga dan telur hancur

resepi makanan bayi 9 bulan, resepi makanan bayi 1 tahun, pasta untuk baby, resepi makanan bayi 10 bulan, resepi makanan bayi 11 bulan, resepi bubur bayi 7 bulan, cara buat stok ayam untuk bayi, bubur bayi 8 bulan, resepi telur untuk bayi

Sumber gambar:

Resepi ini mengambil masa 17-minit kerana ibu-ibu kena rebus atau kukuskan sayur kobis bunga sehingga ia lembut. Setelah masak semua, terpulanglah kepada ibu kalau nak lenyekkan ke tidak.

Resepi ini juga sesuai untuk ibu bapa yang mengamalkan baby led weaning tetapi jangan lupa untuk potong kecil untuk mengelak bayi dari tercekik.

Si kecil anda akan mendapat 20 jenis vitamin dan nutrien dari sajian ini seperti kalium, folat, niacin, riboflavin, asid pantothenik, dan protein.

Resipi penuh di sini

Resepi telur untuk bayi #4 – Nasi goreng daun bayam dan kacang pea
resepi makanan bayi 9 bulan, resepi makanan bayi 1 tahun, pasta untuk baby, resepi makanan bayi 10 bulan, resepi makanan bayi 11 bulan, resepi bubur bayi 7 bulan, cara buat stok ayam untuk bayi, bubur bayi 8 bulan, resepi telur untuk bayi

Sumber gambar:

Kalau nasi dah sedia, resepi ini senang sahaja! Nasi goreng ini kaya dengan with zat besi, zink, protein, serat, magnesium, folat, vitamin C, K, B1 dan B2, dan banyak lagi.

Dapatkan resepinya di sini

***

Apabila menyediakan makanan untuk keluarga tersayang, hidangkan telur masak dengan segera. Masukkan telur masak ke dalam peti sejuk sekiranya makan lambat.  

Apakah resepi telur kegemaran keluarga? Cer share?
 
Ingat! Semak dengan doktor dahulu sebelum memberi anak telur.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sumber: Farming UKHealthlineEgg Recipes UKNutrition Bulletin Journal

Baca juga:

30 makanan yang memperkuatkan kecerdasan otak bayi dalam kandungan

Ada isu keibubapaan yang buat anda risau? Jom baca artikel atau tanya dan dapat terus jawapan dalam app theAsianparent kami! Download theAsianparent Community di iOS dan Android sekarang!

app info
get app banner