4 kunci make up sederhana tapi masih nampak elegan di bulan puasa

lead image

Nak make up sederhana tapi elegan ketika bulan Ramadhan? Jangan risau lagi. MUA terkenal ini beri 4 tips penting anda wajar buat ketika berdandan.

Sibuk menguruskan rumah tangga dengan anak-anak mungkin jadi alasan utama kenapa ibu-ibu tak sempat nak menjaga soal kecantikan. Tapi, siapa yang tak mahu cuba make up sederhana tapi elegan, kan?

Lebih-lebih lagi ketika bulan puasa ini. Dengan tenaga yang semakin kurang, anda pasti mahu make up sederhana tapi elegan agar anda tetap nampak menarik dan tak pucat.

Hari ini, seorang make up artis bernama Victoria akan memberi kunci utama kepada gaya make up sederhana tapi elegan. Sesuai sangat untuk anda amalkan ketika bulan puasa ini!

4 kunci utama make up sederhana tapi elegan

1. Kulit yang sihat paling penting

make up sederhana, make up sederhana tapi cantik, make up biasa, make up nampak biasa, make up sederhana tapi elegan,

Semahal mana pun alat kosmetik anda, jika kulit tidak sihat, anda tidak akan mampu memperolehi make up sederhana tapi elegan.

Kosmetik ini fungsinya hanyalah untuk menutup seluruh ketidaksempurnaan wajah. Kulit sihat yang akan menentukan berapa lama make up itu akan bertahan.

Jadi, anda harus tahu sama ada kulit anda itu jenis kering, berminyak atau kedua-duanya sekali. Ini untuk memudahkan anda touch up segala cela di wajah.

2. Jangan salah beli primer!

make up sederhana, make up sederhana tapi cantik, make up biasa, make up nampak biasa, make up sederhana tapi elegan,

Kunci untuk dapat make up sederhana tapi elegan, anda perlu memakai primer. Primer dipakai sebelum anda meletakkan foundation. 

Pilih primer mengikut jenis kulit anda. Pastikan ia jadi alat solek pertama yang anda akan pakai. 

Selepas itu barulah pilih foundation, bedak tabur, pensil kening dan countoring powder

3. Jangan paksa diri untuk cuba make up ala Korea

make up sederhana, make up sederhana tapi cantik, make up biasa, make up nampak biasa, make up sederhana tapi elegan,

Siapa yang tak teringin nak ada muka seperti artis Korea yang kita selalu tengok dalam drama itu? Sudahlah putih, kulit pun mulus, glowing dan indah saja. 

Make up pun masih nampak sederhana! Namun, jangan ingat gaya make up mereka itu sesuai dengan kita.

Ini kerana ramai daripada kita yang duduk di Malaysia memiliki kulit kuning langsat atau gelap. 

Sebagai MUA yang berpengalaman, Victoria menyarankan anda agar mencuba make up ala-ala Amerika berbanding Korea. 

Kalau kita nak nampak putih melepak macam orang Korea, tak memasal nanti penuh pula bedak di muka!

4. Sesuaikan make up dengan situasi dan keadaan

Jika anda di rumah, cukuplah dengan hanya memakai sedikit solekan saja. Tapi jika anda ingin berhibur, barulah anda boleh mengenakan make up yang sedikit berat.

Sesuaikan ia dengan gaya rambut mahupun hijab dan busana. Jika make up mata sudah berwarna-warni, cuba jangan guna warna yang terlalu menjolok mata pada bibir.

Apa yang pasti, untuk make up sederhana tapi elegan, anda jangan tergoda nak mencuba semua kosmetik anda secara serentak, ya!

 

 

 

 

 

Peringatan: Anda tidak dibenarkan menyiar artikel ini di mana-mana laman web atau status Facebook yang lain, tanpa pemberian kredit dan pautan yang tepat lagi berfungsi pada artikel asal di laman The Asianparent Malaysia

Artikel ini diterjemah dari theAsianparent Indonesia

Baca juga:

5 tips dari Victoria Beckham untuk mekap nampak natural tapi kekal berseri

Ada isu keibubapaan yang buat anda risau? Jom baca artikel atau tanya dan dapat terus jawapan dalam app theAsianparent kami! Download theAsianparent Community di iOS dan Android sekarang!

Penulis

Ayu Idris