14 Benda Lucu Yang Semua Wanita Buat Bila Excited Tahu Diri Hamil

14 Benda Lucu Yang Semua Wanita Buat Bila Excited Tahu Diri Hamil

Anda pasti pernah buat 14 benda lucu ini waktu excited sangat dapat tahu diri hamil, hehehe!

Apabila wanita tahu diri hamil

Wanita mana yang tak gembira apabila mengetahui dirinya hamil? Rasa teruja, takut, gembira, nak menangis semua bercampur-baur.

Dulu saya punya excited dan tak percaya dengan ujian kehamilan sampai saya cuba buat ujian sampai 2 kali! Punya nak confirm yang saya hamil.

Ah, indah dan lucu pula memikirkan semua itu. 

Kalau anda baca 14 benda ini yang anda buat ketika dapat tahu diri hamil, pasti anda tertawa mengenangnya. 

1 – Anda ambil gambar ujian kehamilan dan hantar dekat suami dan bff 😀
wanita hamil

Kredit: cathy.willman.com

Suami dan bff adalah orang pertama yang anda tak sabar nak beritahu. Bila anda hantar gambar itu pada mereka, tak sabar pula nak tengok reaksi apa mereka bagi!!

2 – Cari tempat untuk simpan ujian kehamilan itu selamanya…

Ya, anda nak simpan ia selamanya. Mana nak simpan? Okay simpan dalam laci khazanah yang anda ada.

3 – Asyik perhati perut membesar
14 Benda Lucu Yang Semua Wanita Buat Bila Excited Tahu Diri Hamil

Kredit: Huffington Post

Ini perkara wajib. Berdiri depan cermin sambil posing tengok perut mummy ini dah besar mana. Hihi.

4 – Nak simpan rahsia pasal hamil, tapi tak boleh tahan!

But you only tell your closest besties. And sometimes Facebook.

Tapi mungkin terlepas juga pada bff atau pada status FB, oopss!

5 – Semua salah hormon hamil sekarang
14 Benda Lucu Yang Semua Wanita Buat Bila Excited Tahu Diri Hamil

Kredit: NBC

Dan anda mula salahkan semua benda pada hormon hamil. Tak larat? Sebab hamil. Menyampah dengan seseorang yang dari dulu anda tak suka? Sebab hamil juga. Hehehe.

6 – Guna alasan hamil untuk “lepaskan diri” dari sesuatu yang anda tak mahu buat…

"So what I'm only two minutes pregnant – you should do the dishes. Think of the baby!"

Sementara baru tahu anda hamil ini, anda akan guna ia sebagai pelepas diri, hehehe. Contohnya – “Saya kan mengandung, abang. Tolong basuh pinggan?”

7 – Punya excited sampai boleh nampak muka bayi dari gambar ultrasound saja!
wanita hamil

Kredit: Creative Commons

Eh, ini nampak macam mata mama dan hidung ayah, lah! Amboi, awal betul anda nampak, kan?

8 – Anda beli semua buku tentang kehamilan
wanita hamil

Kredit: Life with a Dash of Whimsy

Pantang nampak buku tentang kehamilan, semua anda nak beli. Takut dan teruja, kan!

9 – Bagi tugas membaca dekat suami juga
wanita hamil

Kredit: The Scared Dad

Helo, bukan anda seorang kena belajar. Si suami pun kena belajar semua benda juga! Hehe

10 – Anda join semua kumpulan ibu-ibu hamil

Tapi, kemudian anda sedikit menyesal juga…

11 – Emosi dan menangis walaupun hanya tengok iklan

Because, all of a sudden, poop blowouts really touch your soul.

Sekarang semuanya makin menyentuh hati… Anda makin sensitif! Huuuuu

12 – Eh, macam sedap nama itu?
wanita hamil

Kredit: The Bull Elephant

Dalam otak asyik fikir nama apa yang sedap, ya? Nama apa yang sesuai? Apa maksudnya?

13 – Mula beli barang bayi 
wanita hamil

Kredit: Etsy

Kadang, barang itu untuk bayi, kadang juga untuk anda! Macam, anak patung unicorn yang comel itu, kan? Apa salahnya hehehe.

14 – Semua gambar/video tentang bayi menarik perhatian

Image result for gif so cute

Awww, comelnya bayi ini! Awwww, semuanya comel nak gigit semua boleh tak!!!

Keterujaan selepas mengetahui diri hamil tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Sebab itu bila kita excited sangat, macam-macam benda lucu kita buat. 

Ada tak mana-mana perbuatan lucu ini anda buat? Jom kongsi dengan ibu-ibu hamil lain! Pasti mereka teringat detik awal itu. 

Sumber rujukan: BuzzFeed

Kredit gambar: CheckPregnancy

Peringatan: Anda tidak dibenarkan menyiar artikel ini di mana-mana laman web atau status Facebook yang lain, tanpa pemberian kredit dan pautan yang tepat lagi berfungsi pada artikel asal di laman The AsianParent Malaysia

Baca juga:

6 Mitos Tentang Seks Semasa Hamil

Ada isu keibubapaan yang buat anda risau? Jom baca artikel atau tanya dan dapat terus jawapan dalam app theAsianparent kami! Download theAsianparent Community di iOS dan Android sekarang!

Penulis

Ayu Idris

app info
get app banner