Rahsia mengapa wanita bersalin ceasarean juga perlu pakai bengkung

Rahsia mengapa wanita bersalin ceasarean juga perlu pakai bengkung

Czer boleh pakai bengkung ke? Ya, boleh! Penjelasannya seperti di bawah ini...

Bersalin secara pembedahan atau czer boleh pakai bengkung ke? Eeee…takutlah, luka bedah pun tak pulih lagi. Nak berjalan pun rasa seriau. Kemudian nak pakai pula bengkung, aduhai tak sanggup. Takut!

Ini antara situasi yang mungkin membelenggu anda yang bimbang nak pakai bengkung selepas bersalin czer. Tapi anda tahu tak tentang bengkung moden? Ya, dikhabarkan bengkung ini boleh digunakan pada ibu yang bersalin czer.

Mula-mula mungkin anda tak confident untuk pakai bengkung ini tapi selepas guna berulang kali anda akan rasa yakin dan selesa. Lantas ibu akan kelihatan lebih langsing selepas ini. Cayalah!

Bengkung moden: Bersalin secara czer boleh pakai atau tidak? 
bengkung moden, bengkung, faedah memakai bengkung, berbengkung, bengkung bersalin, kelebihan pakai bengkung moden, bengkung moden untuk czer

kredit: sihat ceria bahagaia

1. Ia direka khas untuk wanita yang bersalin secara pembedahan (caesarean)

Ya, bengkung moden ini direka dan sesuai dipakai oleh mereka yang bersalin secara czer. Kalau dulu kita biasa dengan bengkung tradisional untuk bersalin normal.

Tapi kini, bersalin czer pun ada bengkung. Jadi ibu tak perlu bimbang perut menggelebeh atau buncit selepas bersalin.

2. Bengkung moden boleh dipakai seawal 24 jam selepas bersalin 

Hari pertama melahirkan, anda akan berasa letih dan penat. Lantas anda memerlukan tidur dan rehat berpanjangan.

Jadi tak perlu lagi memakai bengkung ini, tapi selepas 24 jam bersalin anda boleh memakainya. Malah ia tidak menyakitkan tapi buat anda rasa lebih selesa. 

3. Dapat kurangkan sakit di bahagian pembedahan setiap kali bersin dan batuk 

Bila bersalin secara czer, antara yang agak sukar nak buat adalah bersin dan batuk. Rasa macam payah sungguh nak bersin.

Hingga perlu menekan perut dengan bantal baru boleh bersin. Tapi dengan adanya bengkung moden ini, ibu tak perlu lagi bimbang untuk batuk dan bersin kerana ia melindungi bahagian perut dari tersentak akibat dua perkara itu. 

4. Membantu anda berdiri dan berjalan dengan mudah. 

Bersalin secara czer menyebabkan kita rasa ngilu di bahagian perut kerana jahitan. Jalan pun terbongkok dan rasa perut bergoyang macam nak terjatuh. Mesti anda akan pegang perut kan?

Jadi dengan pemakaian bengkung jenis ini ia membantu anda berdiri dan berjalan dengan mudah. Ibu pun rasa lebih yakin untuk berjalan sendiri tanpa dibantu suami. Kan best! 

bengkung moden, bengkung, faedah memakai bengkung, berbengkung, bengkung bersalin, kelebihan pakai bengkung moden, bengkung moden untuk czer

kredit: blaus mengandung

5.  Serapan peluh yang baik 

Buat anda yang selalu berpeluh, bengkung moden memang paling best sebab ia menyerap peluh malah kualiti cotton juga tidak gatal dan selesa bila pakai.

Kebiasaannya bengkung ini warna putih kerana bimbang kalau banyak sangat warna menyebabkan mereka yang berkulit sensitif gatal pada bahagian perut. 

6. Kain bengkung boleh direnggangkan supaya kejap ketika dipakai 

Ha..kalau nak tahu, kain bengkung ini senang nak direnggangkan supaya ‘kejap’ pada perut bila dipakai. Ini menjadikan bengkung  tak mudah berlipat, tak bergulung dan menggelunsur bila dipakai.

Lucu juga kalau pakai bengkung berlipat-lipat. Tambah tak selasa la jadinya. Tapi bengkung moden ini anda tak perlu risau ok, semuanya tip top mengikut keselesaan maksima. 

7. Pelekat velcro mudahkan anda memakai sendiri tanpa bantuan 

Jom kita compare sikit antara bengkung tradisional dan bengkung moden. Kalau bengkung tradisional biasanya bertali kena minta tolong orang bila nak pakai.

Kalau suami pakaikan lagi lawak macam nak ikat teruk-teruk hehe. Tapi kalau bengkung moden, pakai terus zap (lipat dan lekat) senang! Bahkan direka dengan bentuk V terbalik bertujuan refleksi badan anda iaitu kecil di bahagian pinggang dan lebar pada bahagian punggung.

Selain tiada besi seperti mana bengkung lain di pasaran jadi anda pun selesa untuk duduk dan berdiri. 

8. Keistimewaan lain yang paling best 
  • Membantu kempiskan perut dan mengecilkan bahagian pinggul yang telah mengembang sewaktu anda mengandung
  • Bengkung moden juga membantu melegakan sakit di tulang belakang anda yang baru lepas bersalin. 
  • Melindungi bahagian yang dibedah semasa menyusu bayi dalam posisi duduk. 
  • Bengkung ini merupakan pelindung tempat czer. Membantu pengaliran darah, mengecutkan peranakan, mengempiskan perut dan mempercepatkan proses penyembuhan luka

Apa macam, best tak? Apa lagi tunggu jom dapatkan satu set bengkung! 

 

 

 

 

 

 

Sumber : bengkung

Peringatan: Anda tidak dibenarkan menyiar artikel ini di mana-mana laman web atau status Facebook yang lain, tanpa pemberian kredit dan pautan yang tepat lagi berfungsi pada artikel asal di laman theAsianparent Malaysia

Baca juga:

15 Faedah Memakai Bengkung: Bukan Hanya Untuk Cantik!

 

Ada isu keibubapaan yang buat anda risau? Jom baca artikel atau tanya dan dapat terus jawapan dalam app theAsianparent kami! Download theAsianparent Community di iOS dan Android sekarang!

app info
get app banner