Doktor Pesan, 5 Perkara Wajib Buat Supaya Imuniti Anak Kekal Kuat Ketika Musim Covid-19!

Doktor Pesan, 5 Perkara Wajib Buat Supaya Imuniti Anak Kekal Kuat Ketika Musim Covid-19!

Risau memikirkan anak kecil di rumah dalam musim Covid-19 ini, mulalah pelbagai perkara difikirkan bagaimana mahu jaga anak ini daripada dijangkiti.

Saban hari kita lihat kes jangkitan Covid-19 meningkat terutama di kawasan Lembah Klang iaitu kawasan yang menjadi tumpuan ramai. Risau memikirkan anak kecil di rumah, mulalah pelbagai perkara difikirkan bagaimana mahu jaga anak ini daripada dijangkiti.

Jaga anak kecil ini bukan mudah, apabila mereka mula dijangkiti penyakit, memang merisaukan kerana antibodi anak-anak ini tidak sekuat orang dewasa.

Jadi dalam musim Covid-19 yang semakin mengganas ini, ibu ayah perlu lebih peka dengan apa yang diberikan dan dibuat pada anak bagi memastikan mereka terhindar daripada pelbagai penyakit terutama wabak bahaya ini.

Jaga anak dari dijangkiti penyakit ketika musim Covid-19

Jaga anak

Menurut Dr Ahmad Luqman Bukhari,  selain elakkan anak kita itu hadir ke kawasan berisiko tinggi buat masa ni, tolong jugak pastikan kita jaga betul-betul lima perkara ini supaya imuniti badan si kecil tu kekal kuat dan berada pada tahap yang terbaik.

Imuniti badan ini sangat penting untuk kekal kuat dan berada di tahap yang terbaik bagi memastikan anak tidak mudah dijangkiti penyakit. 

Ini antara lima perkara yang ibu ayah perlu pastikan supaya imuniti anak kekal kuat sepanjang musim wabak ini. 

#1. Jauhkan junk food atau fast food dari anak

Fast food dan junk food mudah benar dalam melemahkan antibodi anak kita hingga senang diserang penyakit. Periksa balik stok makanan kat rumah tu. Lebih baik kita penuhkan peti sejuk dengan buah-buahan yang kaya vitamin C daripada letak jajan dan keropok yang akan rosakkan gigi dan gusi.

Anak ini bila dibiasakan dengan makanan yang tidak sihat boleh jadi juga mereka akan ketagih, dan nak menghentikannya akan ambil masa. Jadi lebih baik jauhkan daripada mereka makanan seperti ini.

#2. Pastikan anak cukup tidur

Semak balik berapa lama waktu si kecil tu tidur setiap hari. Tak cukup tidur akan kurangkan production Cytokines, sejenis protein yang sangat penting untuk kuatkan imuniti badan anak kita.

Jangan tak tahu ya, tak cukup tidur pun boleh buat anak mudah sakit. Jadi kalau nak anak sihat dan jarang sakit, pastikan mereka ini cukup tidurnya. Buat jadual waktu tidur mereka, dan pastikan anda dan anak mematuhi jadual berkenaan.

Minda anak juga boleh di setkan waktu mana mereka perlu tidur dan sebagainya.

#3. Banyakkan aktiviti fizikal 

Jaga anak

Kita galakkan mereka untuk banyakkan aktiviti fizikal samada kat dalam rumah atau dekat laman. Kalau kita dapat join sekali lagi cantik.

Regular physical activities ni bagus untuk support perkembangan tubuh badan dan mental kanak-kanak seterusnya kurangkan risiko dia jatuh sakit.

Kita pun jika duduk terperap saja dalam rumah akan mudah stres yang akhirnya akan buatkan kita jatuh sakit kan? Jadi cubalah bawa anak keluar di kawasan luar rumah tidak perlu ke tempat sesak untuk mereka buat aktiviti fizikal.

#4. Jauhkan anak dari perokok

Asap rokok atau wap vape yang dia hembuskan tu akan bawak sekali partikel virus maut tu lalu tersebar kat udara dan menjangkiti orang lain kat sekeliling.

Jangan ingat tak bahaya ya wap vape. Pastikan anak anda dijauhkan daripada menjadi passive smoker yang akan memudaratkan kesihatan mereka. Jangan masuk dalam golongan yang merokok atau vape bagi memastikan anak kita sentiasa terlindung daripada penyakit berbahaya atau lemah sistem ketahanan tubuhnya. 

#5. Pastikan kebersihan jadi tabiat anak

Jaga anak

Ingatkan si kecil tu setiap hari tentang tabiat jaga kebersihan yang tepat. Kita pun kena tunjukkan contohnya sekali ye.  Pakai mask bila berada kat tempat awam, selalu bersihkan tangan dan amalkan social distancing. Kuman dan virus sukar nak membiak kat tempat yang bersih.

Jadikan tabiat anak membasuh tangan itu wajib selepas buat sesuatu. Nak makan perlu basuh tangan, buat apa saja pun pastikan dalam keadaan bersih. Jadikan kebersihan sebagai tabiat anak yang akan diamalkan sehingga mereka dewasa. Ini sangat penting bagi memastikan mereka ini terhindar daripada sebarang jangkitan penyakit. 

Jadi ibu ayah, andalah sebenarnya penyelamat anak-anak daripada dijangkita penyakit. Pastikan anda jalankan tanggungjawab anda ya!

Peringatan: Anda tidak dibenarkan menyiar artikel ini di mana-mana laman web atau status Facebook yang lain, tanpa pemberian kredit dan pautan yang tepat lagi berfungsi pada artikel asal di laman theAsianparent Malaysia

Sumber: Dr Ahmad Luqman Bukhari

Baca juga:

Ada isu keibubapaan yang buat anda risau? Jom baca artikel atau tanya dan dapat terus jawapan dalam app theAsianparent kami! Download theAsianparent Community di iOS dan Android sekarang!

Mana-mana pandangan dan pendapat di dalam artikel ini adalah peribadi dan tertakluk hanya pada pengarang, ia tidak mewakili theAsianparent atau klien.
Artikel(Cerita)
app info
get app banner