Panggilan "SAYANG" Pada Isteri Boleh Membantu Menguatkan Hubungan Suami Isteri - Kajian

Panggilan "SAYANG" Pada Isteri Boleh Membantu Menguatkan Hubungan Suami Isteri - Kajian

Di rumah apa nama panggilan manja anda yang selalu suami sebut? Ini kerana ia boleh membuatkan hubungan kalian bertambah erat dan kuat!

Masa bercinta kalau dipanggil dengan panggilan sayang memang rasa seronok tak terkata hingga merasakan detik bahagia telah tiba.

Kemudian selepas berkahwin, anda masih tetap dengan panggilan sayang itu kerana ia memiliki banyak manfaat kepada hubungan suami isteri.

Walaubagaimanapun, sesetengah orang memanggil panggilan sayang dengan nama unik yang lain seperti baby, honey, isteriku dan lain-lain.

Nak tahu apakah kelebihan menggunakan panggilan sayang kepada isteri? Jom kita teliti dalam huraian di bawah ini.

Kelebihan panggilan sayang untuk pasangan

panggilan sayang

Menurut penelitian yang dijalankan oleh para pengkaji, panggilan sayang untuk pasangan ini memiliki banyak manfaat untuk kesihatan dalam sesebuah perhubungan. Kajian tersebut dilakukan kepada 1000 orang dewasa.

Subjek yang diteliti ini terdiri daripada orang Amerika dan Eropah, di mana seramai 87 % orang Amerika sering menggunakan panggilan sayang ini.

Malah keputusannya juga menunjukkan bahawa lelaki lebih banyak menggunakan panggilan itu kepada pasangannya berbanding wanita.

Hasil penelitian ini juga menunjukkan bahawa 16 % pasangan cenderung lebih bahagia dalam menjalani hubungan mereka setiap hari.

Selain itu, dengan memanggil sayang kepada pasangan itu dapat mengeratkan lagi hubungan agar menjadi lebih kuat.

12 panggilan manja untuk pasangan

panggilan sayang pada isteri

#1. Sayang

Ini merupakan panggilan kebiasaan yang selalu orang Melayu guna. Kalau semasa nak bermanja sayang itu akan terdengar lebih panjang dan menghairahkan.

Tapi, kalau tengah geram, ia menjadi makin pendek dan menyeramkan. Namun, kalau gaduh terus keluar awak, kau dan hang.

#2. Abang

Panggilan abang ini menunjukkan tanda hormat pada suami kerana mereka adalah ketua keluarga yang harus dihormati.

#3. Papa

Kalau rasa nak ambil feel Mat Saleh boleh juga menggunakan dengan nama panggilan papa dan ia nampak lebih western!

#4. You

Ini juga merupakan panggilan barat yang selalu digunakan oleh masyarakat sekarang. Panggilan ini lebih nampak up to date!

#5. B

Ha…ringkas je sebut B suami mesti toleh kalau kena panggil dengan isteri.

Boleh dikatakan ini adalah panggilan paling pendek dan mudah nak hadam.

Kalau Islamik sikit boleh panggil Abi tapi panggilan ini bahaya sikit kalau masa geram kerana ia boleh bertukar jadi lain, haha!

#6. Kanda

Ini kalau isteri minat baca novel dan filem lama mereka lebih suka guna nama kanda. Kadang-kadang kalau nak bergurau dengan suami pun isteri suka guna nama panggilan ini supaya nampak lebih manja dan manis, kan?

#7. Hubby

panggilan manja

Hubby juga selalu digunakan untuk isteri di zaman serba moden kini dan nampak lebih up to date dengan keadaan semasa. 

#8. Oppa

Ini kalau isteri suka tengok cerita Korea memang suka panggil suami dengan panggilan Oppa. Cuba sesekali panggil pada suami anda tengok dia menyahut atau tidak.

#9. Darling

Ini maksudnya isteri kelihatan lebih manja dan ingin sentiasa di dampingi suaminya yang tercinta.

#10. Baby

Ini panggilan manja yang selalu juga isteri guna untuk panggil suami mereka. Rasa-rasa ramai tak yang guna panggilan yang macam ini?

#11. Honey

Ini pun antara panggilan yang selalu isteri guna untuk suami tercinta. Sweet bersemut kan kalau dengar? Barulah suami bertambah sayang.

Walaubagaimanapun, ramai juga lelaki yang panggil isteri dengan honey supaya nampak lebih manis dan menjelaskan si dia betul-betul sayangkan anda. 

#12. Encik somi

Biasa juga kita tengok isteri yang panggil suami mereka dengan gelaran ini terutama kalau nak up status di Facebook tentang perihal suami mereka.

Inilah antara panggilan sweet yang selalu isteri guna untuk suami mereka memang comel habis, kan? Apa pula panggilan yang selalu anda guna untuk suami? jom kongsikan dengan kami di bawah.

Jangan lupa tag dan share dengan suami anda!

Panggilan

Untuk dapatkan lebih banyak informasi dari theAsianparent Malaysia, boleh terus download Aplikasi Keibubapaan #1 Di Asia Tenggara kami.

Sumber: Penulis asal Anisyah. Artikel ini mendapat keizinan dari theAsianparent Indonesia untuk diterjemahkan, 

Peringatan: Anda tidak dibenarkan menyiar artikel ini di mana-mana laman web atau status Facebook yang lain, tanpa pemberian kredit dan pautan yang tepat lagi berfungsi pada artikel asal di laman theAsianparent Malaysia

Baca juga

6 benda suami isteri harus buat lepas hubungan intim, barulah rumah tangga makin bahagia!

Ada isu keibubapaan yang buat anda risau? Jom baca artikel atau tanya dan dapat terus jawapan dalam app theAsianparent kami! Download theAsianparent Community di iOS dan Android sekarang!

app info
get app banner