10 Rahsia Gaya Tidur Dengan Pasangan Yang Menceritakan Situasi Perkahwinan Anda

10 Rahsia Gaya Tidur Dengan Pasangan Yang Menceritakan Situasi Perkahwinan Anda

Gaya tidur antara anda dan pasangan menceritakan pelbagai rahsia tentang perkahwinan. Kalau nak tahu apa rahsia itu, jom selami apa gaya tidur kalian dulu.

Gaya tidur dengan pasangan

Tahukah anda yang posisi tidur antara anda dan pasangan boleh menceritakan banyak perkara tentang perkahwinan anda itu?

Ha… sebenarnya, ia sebab bahasa tubuh. Anda tak boleh mengawal dan menipu bahasa tubuh ketika tidur.

Ketika tidur, kawalan diri anda diturunkan. Anda akan paling jujur. Jadi, dari situ boleh lihat apa yang terjadi dalam perkahwinan anda sekarang.

Malah menurut pakar psikologi Corrine Sweet, gaya tidur bersama boleh memperlihatkan sebarang perubahan dalam hubungan.

gaya tidur dengan pasangan

Apa gaya tidur anda dengan pasangan? Kredit: The Telegraph

10 rahsia posisi tidur ini sengaja kami bongkarkan untuk anda bagi menyelamatkan mana-mana perkahwinan yang bermasalah.

Kalau anda dan pasangan bijak mengesan masalah dengan lebih awal, bolehlah kalian atasinya dan kembali bina mahligai bahagia!

Selesaikan sebarang perselisihan faham sebelum tidur

Tambah Sweet lagi, biasanya – perselisihan faham menyebabkan pasangan tak mahu bermesra ketika ingin tidur. Mereka akan tidur berjauhan

Yang sehabis baik adalah menyelesaikan pergaduhan sebelum tidur. Marah sebelum tidur juga tak bagus untuk hubungan!

Jom tengok apa 10 rahsia posisi tidur antara pasangan yang biasa berlaku dan maksudnya.

1. Kebebasan 

Dalam posisi ini, pasangan tidur membelakangi masing-masing. Namun, mereka tak bersentuhan.

gaya tidur dengan pasangan

Nampak macam dingin dan tak mesra, kan? 

Rahsia perkahwinan: Tapi sebenarnya, ini melambangkan pasangan sangat “bersatu” namun bijak berdikari dan berdiri atas kaki sendiri.

2. Gaya meraikan

gaya tidur dengan pasangan

Kredit: The Good Men Project

Sama macam posisi kebebasan, posisi ini membelakangi pasangan, tapi bersentuhan.

Rahsia perkahwinan: Ia melambangkan pasangan sangat selesa, intim dan santai di antara satu sama lain. 

3. Pillow-talk

Posisi pillow talk adalah posisi di mana pasangan saling bersemuka

gaya tidur dengan pasangan

Rahsia perkahwinan: Pasangan pasti gemar berintiman malah suka bersembang sebelum tidur. Ini rahsia perkahwinan bahagia.

4. Bersatu seperti kekasih

Posisi ini seakan sama seperti posisi tidur pillow talk, tapi kaki atau tangan anda dan pasangan akan saling bertaut selama beberapa minit sebelum berpisah untuk tidur. 

gaya tidur dengan pasangan

Kredit: Daily Mail

Rahsia perkahwinan: Menurut pakar hubungan, posisi ini melambangkan pasangan sangat bergantung diantara satu sama lain.

Malah, mereka sangat rapat, sayang satu sama lain dan gemar berhubungan intim.

5. Spooning (lelaki)

Menurut Google, spooning adalah posisi tidur yang rapat antara satu sama lain dan melekat seperti “sudu”. 

gaya tidur dengan pasangan

Gaya suami memeluk isteri dari belakang adalah yang paling terkenal.

Rahsia perkahwinan: Ini melambangkan hubungan yang sangat sihat, selamat dan penuh kegembiraan.

6. Spooning (wanita)

Spooning wanita pula di mana isteri yang memeluk suami dari belakang

gaya tidur dengan pasangan

Kredit: Indiatimes.com

Rahsia perkahwinan: Nampaknya, dalam hubungan ini, isteri adalah yang lebih berkuasa dan lebih melindungi pasangan.

7. Seperti pasangan bercinta

Posisi tidur ini pasti terjadi pada awal hubungan. Kaki atau tangan anda dan pasangan akan bertaut dan tak lepas langsung.

gaya tidur dengan pasangan

Kredit: Pinterest

Rahsia perkahwinan: Ia melambangkan keinginan untuk sentiasa menyentuh pasangan, terutamanya ketika dimabuk cinta, hehe.

8. Romantik

Anda selalu tertidur atas tangan atau dada suami? Ha… itu posisi romantik namanya! Isteri akan kerap membaringkan kepalanya di atas suami.

gaya tidur dengan pasangan

Kredit: Independent.ie

Rahsia perkahwinan: Cinta yang tak berbelah bahagi dan rasa romantik dalam perhubungan.

9. Superwoman

Isteri selalu ambil lebih kawasan di atas katil? Ini posisi superwoman namanya! Namun, pasangan pula boleh saja tidur di sebelahnya.

gaya tidur dengan pasangan

Kredit: fitnessvsweightloss.com

Rahsia perkahwinan: Bilik tidur adalah “kawasan utama” isteri. Tapi, pasangan tak  kisah dan cool saja.

10. Superman

Posisi ini terbalik daripada posisi superwoman. Lelaki pula yang ambil lebih kawasan di atas katil. Tapi, isteri juga tak kisah.

gaya tidur dengan pasangan

Kredit: Daily Mail

Rahsia perkahwinan: Di sini, suami adalah king, dan isterinya pun tak kisah. Janji bahagia. 

Macam mana? Apa posisi tidur anda dan pasangan?

Sekarang anda sudah tahu rahsia perkahwinan kalian menerusi posisi tidur antara anda dan pasangan, jom kongsikan pada mereka!

Sumber rujukan: theAsianparent Singapore

Kredit gambar: Psychology Today 

Peringatan: Anda tidak dibenarkan menyiar artikel ini di mana-mana laman web atau status Facebook yang lain, tanpa pemberian kredit dan pautan yang tepat lagi berfungsi pada artikel asal di laman The AsianParent Malaysia

Baca juga:

6 Perangai Isteri Yang Buat Suami Makin Sayang Dan Jatuh Cinta Setiap Hari

Ada isu keibubapaan yang buat anda risau? Jom baca artikel atau tanya dan dapat terus jawapan dalam app theAsianparent kami! Download theAsianparent Community di iOS dan Android sekarang!

Penulis

Ayu Idris

app info
get app banner