Ibu tahu bagaimana pergerakan janin dalam kandungan? Mari lihat video ini

lead image

Kemain lagi si kecil dalam perut ibu ini bergerak ke sana sini. Alhamdulillah bila rasai anak ibu aktif, ibu pun rasa ceria dan gembira.

Pertama kali merasai gerakan janin dalam rahim, tentu anda akan rasa teruja dan terharu. Lantas terus rasa tak sabar nak tahu baby buat apa dalam perut ibu. Namun, pernah tak anda tertanya-tanya bagaimana gerakan janin berlaku? 

Gerakan janin juga merupakan salah satu momen ketika hamil yang pasti akan dikenang ibu selepas bersalin. Bila bayi mula ke kiri, ke kanan atau buat tendangan halus, ibu pun terus rasa excited giler nak tengok perut. 

Bahkan bila gerakan janin ini nampak okay saja, itu tanda dia sedang membesar dengan baik. Terutama bila tengah makan, rancaknya si kecil dalam perut ini menendang. Sukalah tu, dapat makan sedap-sedap, ya?

SIRAP LIMAU Ibu tahu bagaimana pergerakan janin dalam kandungan? Mari lihat video ini

kredit: sirap limau

Bilakah ibu boleh merasa gerakan janin? 

Ibu boleh menyedari gerakan janin ketika kandungan mencapai usia 18 ke 20 minggu. Tapi kalau ia merupakan kehamilan pertama, ibu akan rasa gerakan janin lambat sedikit, mungkin dalam 23 minggu.

Ada juga yang kata, kalau ibu perut nipis cepat dapat rasakan gerakan janin berbanding mereka yang perut tebal.

Bila gerakan janin sudah dapat dirasai oleh ibu, doktor akan mendengar denyutan jantung bayi dan pemeriksaan lain. 

Bayi buat apa dalam kandungan? 

Ibu boleh lihat dan tahu bayi buat apa dalam kandungan dengan cara melalui ultrasound scan. Dari situ ibu boleh melihat setiap gerakan baby. 

Biasanya doktor akan check gerakan baby ini secara berperingkat. Ketika di trimester pertama doktor akan lakukan sebulan sekali, trimester kedua 1 kali seminggu dan trimester ketiga setiap minggu.

Tapi kalau ada masalah pada kandungan seperti uri di bawah, air ketuban kurang atau ibu ada diabetes, doktor akan buat scan dengan lebih kerap supaya anak dalam kandungan sihat dan cergas. 

Kepentingan Detail Scan Bagi Kandungan Ibu Mengandung 4 Ibu tahu bagaimana pergerakan janin dalam kandungan? Mari lihat video ini

Berikut merupakan pergerakan janin dalam kandungan 

  • 7-8 minggu: Bayi mula menggeliat dan boleh buat gerakan kecil.
  • 9 minggu: Bayi sudah mula boleh gerakkan kaki dan tangannya. 
  • 10 minggu: Bayi boleh gerakkan kepala, mengangkat kedua tangan, sentuh wajah dan membuka mulut. 
  • 12 minggu: Sudah boleh menguap. 
  • 14 minggu: Pandai menggerakkan mata kecilnya. 
  • 15 minggu: Sudah pandai menghisap jari-jemari halusnya. Bahkan ketika ultrasound scan, ibu boleh lihat dia cenderung menggunakan tangan kanan atau kiri. 

Gerakan bayi ini mula-mula memang perlahan dan halus saja. Tapi bila sudah sampai di trimester ketiga, ibu akan dapat lihat gelombang besar atas perut hehe. Aktif sungguh anak ibu ya! 

Namun, jika ibu tak rasa bayi bergerak secara tiba-tiba, mungkin dia sedang tidur, kacau lah sikit dengan jentik-jentik dengan jari atau usap-usap perut, nanti anda akan rasa dia bergerak sedikit. Comel je! 

Video gerakan janin

Have you ever wondered how a baby is able to move inside the uterus? Then check out this MRI! 😍 One of the most exciting moments in your pregnancy is when you feel those first little flutters of your baby kicking. These tiny movements reassure you that your baby is developing and help you feel closer to the little life inside of you. . You should feel your baby's first movements, called "quickening," between weeks 16 and 25 of your pregnancy. If this is your first pregnancy, you may not feel your baby move until closer to 25 weeks. By the second pregnancy, some women start to feel movements as early as 13 weeks. . TAG your friends to show them this amazing video! ❤ Comment when did you first started feeling kicks 😄 Follow us @medicalpedia 🙂 . . . . . . . . . . . . . . . . . credit: @dr.aligursoy #human #body #baby #fetal #movement #life #nature #art #anatomical #mri #usmle #babybirth #beautiful #medicine #medical #interesting #research #anatomy #birth #education #university #mommy #anatomia #medicos #doctor #nurse #medicalvideo #medicalpedia

A post shared by Medicalpedia (@medicalpedia) on

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peringatan: Anda tidak dibenarkan menyiar artikel ini di mana-mana laman web atau status Facebook yang lain, tanpa pemberian kredit dan pautan yang tepat lagi berfungsi pada artikel asal di laman theAsianparent Malaysia

Sumber: theAsianparent Indonesia

Baca juga

Tahukah anda yang bayi sebenarnya menangis dalam rahim? Tapi mengapa?