3 Barang Ibu Bakal Bersalin Wajib 'Spare', Confirm Anda Perlukan Nanti!

3 Barang Ibu Bakal Bersalin Wajib 'Spare', Confirm Anda Perlukan Nanti!

Ibu bersalin atau ibu yang bakal bersalin perlu sentiasa bersedia tidak kiranya daripada segi apa pun. Persediaan itu perlulah daripada segenap segi.

Kelengkapan untuk ibu bersalin perlu sentiasa tersedia tidak kira dari segi apa pun. Persediaan itu perlulah daripada segenap segi disebabkan itu tidak rugi jika ibu rajin membaca.

Dengan membuat pembacaan dan belajar dari pengalaman orang lain, ibu yang bakal bersalin ini sedikit sebanyak akan dapat menggambarkan apa yang mereka perlukan sepanjang berpantang nanti dan apa yang mereka boleh expect untuk terjadi ketika sedang berpantang nanti.

Ada yang kata jangan terlalu beratkan sangat fikiran dengan persediaan-persediaan yang tidak perlu kerana ia hanya akan menyebabkan pembaziran. Ada benarnya juga perkara itu, disebabkan itu pentingnya pembacaan dan kajian. Barang mana yang perlu dan barang mana yang tak perlu dibeli.

Ibu bersalin wajib spare 3 barang ini

Seperti yang dikongsikan dalam artikel di siakapkeli, ibu bersalin atau yang bakal bersalin wajib sediakan tiga barang ini kerana anda mungkin memerlukannya pada bila-bila masa saja!

Ada yang tak percaya? Jangan menyesal ya bila nak guna nanti barangnya tiada kerana rata-rata ibu bersalin yang menggunakan ketiga-tiga barang ini menganggap ia adalah penyelamat di saat anda sangat-sangat memerlukan bantuan.

Ibarat penyelamat di saat akhir, ketiga-tiga barang ini nampak tidak penting saja tetapi kesannya jika digunakan amat membantu hari-hari anda sebagai ibu lepas bersalin yang amat memerlukan bantuan. Perkongsian seorang pengguna Facebook Nasha Zaneth ini mungkin boleh membantu ibu-ibu yang baru lepas bersalin.

Barang-barangnya adalah:

#1. Krim untuk puting ibu

Ibu bersalin Kredit foto: Nasha Zaneth

Bagi ibu-ibu baharu, melecet di kawasan puting adalah perkara biasa kerana masih dalam proses menyesuaikan diri dengan menyusu oleh bayi dan juga jadual mengepam susu.

Ini menyebabkan puting ibu melecet dan paling teruk ada ibu yang demam kerana terlalu menanggung kepedihan dan kesakitan akibat daripada kemelecetan itu.

Ada pelbagai jenama dijual di pasaran tetapi yang disyorkan oleh Nasha Zaneth adalah nursing butter daripada jenama Palmer's Butter. 

untuk mengelakkn nipple crack. Bila dah bersalin ank msti nak susu kan. So sapu dulu dekat lingkaran nipple bagi lembab bru susukn anak. Klu trus sumbat je tu yg jdi nipple crack. Bila nipple dah crack ko taulah mcm kena sambar petir bila anak sedut.. silap2 berdarah. Lepas nyusu punsapu lagi..jgn tggal.

Ia boleh disapukan di lingkaran puting ibu untuk melembapkan kawasan itu sebelum menyusukan anak dan selepas menyusukannya. Ia bagi mengelakkan berlakunya nipple crack  yang digeruni ramai ibu-ibu menyusu!

#2. Ubat lawas air besar

Ibu bersalin Kredit foto: Nasha Zaneth

Paling ditakuti oleh ibu bersalin adalah untuk buang air besar. Ngeri rasanya memikirnya lebih-lebih lagi yang menerima jahitan episiotomi. 

Takut betul rasanya nak meneran bimbang jahitan terbuka, jadi penyelamatnya adalah ubat lawas buang air besar. Ada pelbagai jenama di pasaran, tetapi yang dikongsikan adalah Duphalac. Ia sejenis cecair yang akan membantu meningkatkan pelawasan anda.

minum bnda tu sehari dua kali. Klu x berak lg dlm masa 3hri jgn risau teruskn je mnum. Sbb dia akan mengeluarkn tahi secara semula jd. Bukan mnum trus nak tberak. So bila tahi lembut hati pun manyak senang

Ada pelbagai lagi jenama lain di pasaran yada juga yang mengesyorkan Phytonatal dari Nona Roguy. Apa pun, asalkan ia tidak memberi mudarat kepada ibu dan bayi, mungkin anda boleh cuba ya!

Tidak salahkan buat persediaan awal supaya anda tidak tercari-cari saat memerlukannya nanti. Suami pun tak perlu pening kepala untuk mencari barang-barang itu nanti kerana anda sudah siapkannya lebih awal! Kan mudah?

#3. Solcoceryl gel

ibu bersalin

Ini memang tidak dapat dinafikan ia menjadi penyelamat kepada ibu-ibu lepas bersalin. 

byk feedback mnyatakan bnda tu bgus. Jaitan cpt pulih. Jahitan kena jaga tau. Kalau terkoyak balik alamat jait balik. Klu ko xnak jait nnti dia akan busuk. Miss v kena jaga elok2. Biarlah xbyk bgerak dlm masa 2mggu yg pntg jahitan kena sembuh dulu.

Ia disapukan pada jahitan untuk jahitan cepat pulih. Tetapi bergantung juga keserasian dengan si pemakainya. Harap-harap ia serasilah dengan anda ya!

Peringatan: Anda tidak dibenarkan menyiar artikel ini di mana-mana laman web atau status Facebook yang lain, tanpa pemberian kredit dan pautan yang tepat lagi berfungsi pada artikel asal di laman The AsianParent Malaysia

Sumber: siraplimau, Nasha Zaneth

Baca juga:

Ada isu keibubapaan yang buat anda risau? Jom baca artikel atau tanya dan dapat terus jawapan dalam app theAsianparent kami! Download theAsianparent Community di iOS dan Android sekarang!

Artikel(Cerita)
app info
get app banner