Tak Semua Pengasuh Sanggup Jaga Anak Autism, Ibu Ini Sampai Tukar Pengasuh Lebih 40 Kali!

Tak Semua Pengasuh Sanggup Jaga Anak Autism, Ibu Ini Sampai Tukar Pengasuh Lebih 40 Kali!

"Tapi betul lah orang yang tak faham tentang Autisme ni mereka tak dapat selami jiwa anak2 Autisme ni."

Autism merupakan gangguan perkembangan yang dicirikan oleh kesukaran anak dalam interaksi sosial dan komunikasi, dan boleh dilihat melalui tingkah laku terhad dan berulang. Biasanya, ibu bapa dapat melihat tanda-tanda autism pada 3 tahun pertama kehidupan anak mereka.

Buat pengasuh pula, mereka perlu tahu cara mendidik anak autism di rumah sekiranya diberi tanggungjawab untuk menjaga kanak-kanak istimewa tersebut. Jika tidak, sebaiknya beritahu pada ibu ayah yang dia tidak mampu untuk menjaga anak itu dengan baik tanpa dorongan emosi.

anak autism

Anak Autism, Ibu Tukar Lebih 40 Pengasuh 

Bagi sesiapa yag tidak pernah membesarkan anak autism, mereka mungkin tidak biasa dan rasa seolah menjaga kanak-kanak istimewa ini sebagai sukar. Apatah lagi apabila si kecil itu bukannya anak sendiri.

Ibu mana yang tidak sedih apabila anaknya diperlakukan dengan tidak baik oleh pengasuh sendiri.  Ini yang berlaku kepada seorang ibu apabila dia terpaksa menukar sehingga lebih dari 40 pengasuh kerana ramai yang tidak boleh melayan kerenah si anak.

Berikut perkongsian Puan Haslinah Abdul Hassan di Facebook:

penderaan kanak-kanak

“Kifarah itu wujud. Has nak share cerita tentang Izzat. Dari Izzat umur 1tahun 6bulan hingga 4tahun Has hantar merata kepada pengasuh mungkin ada lebih 40 pengasuh tukar-tukar area rumah Has ni.

Semua tak tahan dan ada yang Has tak tahan sedih tengok keadaan Izzat di dera tapi Has ni lurus bendul , dan masa tu Has tak de ilmu bab dera ni. Has tahu ambil Izzat ,cari pengasuh lain.

Keluarga sendiri pun pernah ambil untuk jaga tapi jawapan tetap sama tak tahan lagi-lagi masa tu Izzat dah adik Putri dan Irfan.

Tak Tahu Anak Ada Autism

Dah lama kisah ni. Tapi has terimbau kembali bila tiba2 terserempak dengan bekas pengasuh izzat yang lama. Has tegur akak tu, tengok macam penat je. Rupa-rupanya nya uruskan cucu sendiri je.

Entah macam mana di lain hari rezeki berjumpa semula dia dengan anak dan cucunya. Rupa-rupanya dia nak daftarkan cucunya ke pendidikan khas ( ppki ) bila Has tanya kenapa cucu tu kak. Dia pun cakap sebiji macam Izzat. Teringat dulu macam mana luluh hati has setiap kali ambil Izzat dari rumah akak ni baju izzat penuh kopi.

Hampir setiap hari. Izzat kurus sangat-sangat walhal Has bagi beras 5kilo dan telur 10biji ,serta setiap hari beli kan Izzat mainan balik tangan kosong tapi Has tak kisah sebab masa tu kira senang lagi. Has tahu Izzat tak kuat makan sebab picky eater.

Bulanan has bayar rm350. Supaya akak tu tak rasa terbeban dengan Izzat, kerana Has pun tahu Izzat sangat lasak time tu. Tapi betul lah orang yang tak faham tentang Autisme ni mereka tak dapat selami jiwa anak2 Autisme ni. Has sendiri pun tak tahu izzat ada Autisme.

Anak Kena Ketuk Dengan Benda Tajam

ciri ciri autisme

Suatu hari akak tu call kata dahi izzat berdarah. Has dengar macam nak jatuh jantung , masa tu Has tengah kerja , has minta izin bos balik. Balik tengok dahi Izzat satu inchi dalam lukanya.

Tanya akak tu kenapa, dia cakap Izzat lasak kena bucu dinding tapi bila bawa ke klinik tanya dr …Dr cakap kena ketuk dengan benda tajam…Has cuma mampu menangis dan nekad tak hantar dah Izzat ..Has bayar akak tu full dan cakap tak hantar dah izzat .. Has cari pengasuh lain lagi ..

Nampak tak kita tak perlu pun mendoakan orang buat anak kita tapi kifarah diseraunding kita. Sebab tu berhati-hati lah dengan niat yang tak bagus. Hati kena bersih selalu dan jangan buat orang kerana ia ibarat meludah ke langit dan terkena muka sendiri …

Has tak buka aib cuma jadikan pengajaran buat diri sendiri … kifarah itu wujud …

Apapun has sentiasa doa kan yang baik2 buat cucu akak tu Aamiin2″

Diharap tiada lagi kes pengasuh memukul anak asuhan lagi. Kalau rasa tidak boleh tahan marah dan tidak mampu melakukan tanggungjawab tersebut, mungkin mengasuh kanak-kanak bukanlah pilihan yang tepat buat anda.

Untuk dapatkan lebih banyak informasi dari theAsianparent Malaysia, boleh terus download Aplikasi Keibubapaan #1 Di Asia Tenggara kami.Tak Semua Pengasuh Sanggup Jaga Anak Autism, Ibu Ini Sampai Tukar Pengasuh Lebih 40 Kali!

Peringatan: Anda tidak dibenarkan menyiar artikel ini di mana-mana laman web atau status Facebook yang lain, tanpa pemberian kredit dan pautan yang tepat lagi berfungsi pada artikel asal di laman theAsianparent Malaysia

Sumber: siraplimau

Baca juga:

Ada isu keibubapaan yang buat anda risau? Jom baca artikel atau tanya dan dapat terus jawapan dalam app theAsianparent kami! Download theAsianparent Community di iOS dan Android sekarang!

Artikel(Cerita)
app info
get app banner